آیا شکرگزار هستیم؟!
🔴 آیا شکرگزار هستیم؟!
✅ نام دیگر سوره نَحل، نِعَم بهمعنی نعمتهاست. در آیات ابتدایی این سوره به ۴۰ نعمت خداوند، اشاره شده و موارد ذیل نیز مطرح شده است:
▫️ایجاد روحیه شکرگزاری: لعلکم تشکرون (آیه ۱۴)
▫️تسلیم: لعلکم تسلمون (آیه ۸۱)
▫️تفکّر: لعلهم یتفکرون (آیه ۴۴)
▫️تذکّر: لعلکم تذکرون (آیه ۹۰)
▫️هدایتگری: لعلکم تهتدون (آیه ۱۵)
▫️تعقّل: ان فی ذلک لایات لقوم یعقلون (آیه ۱۲)
🔹نعمتِ آسمان، زمین، چهارپایان، پوشش، منافع حیوانات، گوشت، جمال و زیبایی، حمل و نقل، هدایت، آب، مراتع، میوهها، شب و روز، خورشید و ماه، ستاره، موجودات رنگارنگ، دریا و جواهرات، حرکت کشتی، کوهها، نهرها، راهها، علائم طبیعی، راهیابی از طریق ستارگان، سرسبزی زمین، شیر خالص، عسل، همسر، فرزند و نوه، رزق، گوش، چشم، قلب، مسکن ثابت و سیار، انواع پوشاک، نعمت سایه، پناهگاه در کوهها، لباس برای سرما و گرما، لباس رزم و …
🔸یادآوری: «مَنّ» در اصل به معنی قطع است، مثل: «لهم اجر غیر ممنون» (فصلت/۸)؛ یعنی برای آنهاست پاداش غیر مقطوع و ابدی. مِنّت در قرآن آنجا که به خدا نسبت داده شده همه به معنی انعام و نعمت دادن است مثل: «لقد من الله علی المؤمنین اذ بعث فیهم رسولا» (آلعمران/۱۶۴). منّت در انسان مثل منّت خدا به معنی انعام و عطیه آمده مثل: «هذا عطاؤنا فامنن او امسک بغیر حساب» (ص/۳۹). منّت قولی و به رخکشیدن که ناپسند و مبطل عمل است: «لا تبطلوا صدقاتکم بالمنّ و الاذی» (بقره/۲۶۴)
🔹با اینکه همه نعمتها از جانب خداست و بندگان در هر نعمتی رهین منّت او هستند، لکن خداوند در خصوص چند نعمت، تعبیر به منّت فرموده است، از جمله:
▫️نعمت اسلام (نساء/۹۴)
▫️نعمت نبوت (آل عمران/۱۶۴)
▫️نعمت هدایت (حجرات/۱۷)
▫️نعمت حاکمیت مؤمنان (قصص/۵)
▫️اکمال دین و اتمام نعمت با امامت و ولایت (مائده/۳)
▫️و …
🔸شکر واقعی آن است که انسان، نعمتها را از خدا بداند (نحل/۵۳) و در مسیر خدا هم از آن استفاده کند و بهترین شکر، شکر عملی است که در نماز، روزه، خدمت به مردم، قناعت، یتیمنوازی، کمک به محرومان و … تجلّی دارد.