صراط مستقیم در قرآن
✅ در قرآن کریم؛ «صراط مستقیم» بصورت جمع ذکر نشده است، چون راه خدا یکی است ولی «سبیل» بصورت جمع آمده است: الذین جاهدوا فینا لنهدینّهم سبلنا (عنکبوت/69). سبیل هم به راه حق اطلاق شدهاست و هم به راه باطل: الذین آمنوا یقاتلون فی سبیل الله و الذین کفروا یقاتلون فی سبیل الطاغوت …(نساء/76). همانند کلمه «صراط» که به معنی راه واضح وسیع است (حق یا باطل، مادی یا معنوی): هو الحق و یهدی الی صراط العزیز الحمید (سبأ/6) … من دون الله فاهدوهم الی صراط الجحیم (صافات/23). در ادامه، آیاتی از قرآن را در این موضوع مرور خواهیم کرد:
🔹 صراط مستقیم، راه توحید: و هذا صراط ربّک مستقیما (انعام/126)
🔹 صراط مستقیم، راه نبوت: یس و القرآن الحکیم انّک لمن المرسلین علی صراط المستقیم (یس/1تا4)
🔹 صراط مستقیم، راه انبیاء، صدیقین، شهدا و صالحین: و من یطع الله و الرسول فاولئک مع الذین انعم الله علیهم من النبیین و الصدیقین و الشهداء و الصالحین و حسن اولئک رفیقا (نساء/69) و با توجه به آیات 6 و 7 سوره حمد
🔹 صراط مستقیم، راه امامت: و من یعتصم بالله فقد هدی الی صراط مستقیم (آلعمران/101) و با توجه به عبارتی که در زیارت جامعه داریم: من اعتصم بکم قد اعتصم بالله و همچنین بیان معصومین(ع): نحن الصراط المستقیم، انت صراط المستقیم و …
❇️ از نشانههای هدایت به صراط مستقیم:
🔸 عبادت و بندگی خدا: ان الله ربی و ربکم فاعبدوه هذا صراط مستقیم (آلعمران/51)
🔸 اطاعت، عدم شرک و شکر نعمت: انّ ابراهیم کان امّة قانتا لله حنیفا و لم یکن من المشرکین شاکرا لانعمه اجتبیه و هدیٰه الی صراط مستقیم (نحل/120 و 121)
🔸 انبیاء الهی، نمونههای هدایت یافته به صراط مستقیم: … و هدیناهم الی صراط مستقیم (انعام/87)
⬅️ آیات 151 تا 153 سورهی انعام را مطالعه بفرمایید.